集團招聘廣告

大文新聞網

大文新聞網
大文新聞網

陶傑幫口劉細良 網民批「護短」錯焦

「白影」指劉細良問題係「呻窮」(「白影」fb截圖)

(香港文匯報記者 黃書蘭)網台「城寨」創辦人劉細良成日喺網台叫「手足」課金,但日前就俾《蘋果日報》揭發佢以4,380萬元賣出豪宅,令唔少黃絲都呼籲「同路人」停止課金惠顧。不過,專欄作家陶傑日前卻撰文給劉細良「幫口」,稱「出售物業,價值四千多萬而套現,不算大數目……其中質疑的人,又以文人為先。文人沒見過大錢。」唔少網民都鬧陶傑「護短」,直指佢根本冇捉到重點係呻窮而要求課金,結果卻坐享千萬。最尾搞到陶傑雖然都堅稱啲網民情緒化,但都終於承認劉細良需要同支持者交代。

劉細良被踢爆疊水仲「籌旗」,連日來俾唔少「手足」呼籲杯葛。陶傑日前喺《蘋果》撰文稱:「數以千計的抗爭年輕人,身陷囹圄,或面臨被起訴,他們來自基層。一年來一起抗爭,若曾經積極鼓勵和策劃的指揮人士,現在可以席捲幾千萬安全撤退,離岸繼續安全發聲,同時接受課金,在帳(賬)面上,形成的貧富懸殊,就有一點點道德的爭議……何況網民之中,必有對家的勢力摻糊在內,挑撥分化,不斷強調為什麼他有錢、他安全……」

圖為陶傑(大公報資料圖)

對於陶傑嘅東拉西扯,唔少網民就鬧佢護短。「文豪偽」話:「其實陶傑的大部份(分)『評論』基本上都不是評論,陶傑談邏輯的時候通常都不通邏輯。都是穿鑿附會,東拉西扯,然後提出天外飛來的結論。還有就是,這人每次身邊的伙(夥)伴出了甚(什)麼事,就會寫篇X文護短……我認為他說甚(什)麼都沒甚(什)麼所謂,無論如何他會×up(噏)到天荒地老。」「Johnny Li」都話:「真,拋唔關事書包就直落結論。」「嚴小飛」就話:「抽水是工作。」

有網民就指陶傑錯焦。好似自稱「獨立記者」嘅「白影」就發帖話:「其實問題係呻窮羅(囉),佢唔呻窮其實我真心覺得無問題嘅,一買一賣,但當你呻窮而要求啲讀者多啲課金,而結果可以坐享千萬,呢個先係問題所在。」「Ching Wing See」就話:「其實啱價人人都應該賣樓……但要窮人將辛苦搵黎的(嚟啲)錢供畀有錢人無良啫。」

見啲人反應咁大,陶傑噚日就又撰文同接受電台訪問話,有數以千被捕的民主抗爭者都是窮人,劉細良於此事以高價賣樓,「在政治上,確實予人的感覺不太好」,又稱對批評表示理解,陰陽怪氣話「事件主要是令情感上或令一些批評者不快,但網上有部分批評確實比較情緒化。」

佢噚日又回覆媒體查詢話,香港嘅「政治評論KOL工業」,係由2019年修例風波後先真正蓬勃起來,於社會氣氛冷卻後,當有人見到這些KOL賣樓、離港,情感上當然會不快。不過,佢就唔會具體評論劉細良過往言行、與其他KOL之間嘅恩怨孰是孰非,但指「佢(劉細良)應該向自己支持者交代」,否則長此下去,或影響網民對這些KOL的信心,對整個網上評論人的生態造成損害。 

編輯: 茂樹

評論

相關推薦

全部 即時 電子報 圖集 視頻
從新到舊 
從新到舊
相關度
從舊到新
搜全文 
全文
標題
關鍵字
類型
全部 即時 電子報 圖集 視頻