大公文匯網

大公文匯網
iosEwm.jpg
googlePlayEwm.png
androidEwm.png

冀江美儀 林敏驄拿視帝視后 鮑起靜讚陳展鵬演技有突破

《仁濟心》活動昨日舉行記者會,一眾出席藝人大合照。

(香港文匯報 記者 梁靜儀)蔣家旻、鮑起靜(鮑姐)、吳家樂及文雪兒等,昨日出席短劇《仁濟心》記者會,擔任劇集旁述的鮑姐,講到大家都落力演出,一時感動得眼濕濕,而劇集男主角袁偉豪昨日以臨時有事為由缺席,未知是否跟他早前曾在社交平台控訴被傳媒針對有關。鮑姐寧願自己不拿獎,也希望江美儀和林敏驄能奪得視帝和視后。她又大讚陳展鵬演技有重大突破。

鮑姐憑劇集《下流上車族》獲提名角逐台慶頒獎禮「最佳女主角」,不過鮑姐就認為自己是老人家,得獎機會不大,反而睇好劇中阿仔林敏驄及新抱江美儀,還有《超能使者》的陳展鵬。鮑姐說:「好榮幸,(有冇信心得獎?) 我將啲得獎信心畀晒新抱(江美儀),希望佢贏視后,最好同個衰仔(林敏驄)一齊拎,佢兩個真係非常出色,我真係冇乜所謂,覺得老人家得獎機會唔會大,(唔想兩母子一齊攞獎?)如果同佢一齊攞,大家會喺台上見到佢蝦我!」鮑姐又稱出街時有很多人叫她Emma婆婆(角色名字),已經開心。

問到她還睇好哪個演員能得獎?鮑姐自言有追看《超能使者》,並大讚陳展鵬、陳山聰及唐詩詠演得揮灑自如:「展鵬真係有突破,詩詠演Q姨真係得。(想展鵬定阿驄贏視帝?)咁要左手同右手猜包剪揼,(會唔會偏心亞視幫?) 多多少少都偏心『亞視幫』,話冇你都唔信,(想唔想亞視幫一齊上台攞獎?)又唔可以太貪心。」

鮑姐自認老人家,得獎機會不大。

蔣家旻初戀情人似關智斌

另外,蔣家旻表示以前在仁濟旗下的學校讀書,及曾當仁濟之星,所以今次有份參與演出,感到很開心及滿足。她透露劇中飾演遭雙親拋棄的反叛女生,其中更有17歲的學生造型,她笑言最初都怕自己有違和感。問到她求學時是否好反叛?她說:「算乖嘅,唯一反叛係貪靚摺短條校服裙!(好多男仔追?)我唔係最受歡迎嗰啲,唔算多男仔追,但中三時同大我兩年嘅師兄拍拖,𠵱家人哋都結咗婚生埋仔。」

家旻形容初戀男友似足關智斌(Kenny):「嗰時鍾意呢類型,後來16歲左右我拍劇都見過Kenny,佢對眼大到我唔敢望,真係心心眼。(有冇話佢知,你初戀似佢?)冇,不過佢出個人唱片時,都有簽埋名送畀我,令到我冧滋滋。」

江美儀與林敏驄《下流上車族》大受歡迎。
陳展鵬參演《超能使者》演技受人關注。
蔣家旻曾獲關智斌送上親筆簽名唱片。
關智斌

(來源:香港文匯報A26:娛樂 2022/11/24)

編輯: Bella

評論

相關推薦

全部 即時 電子報 圖集 視頻
從新到舊 
下拉.png
從新到舊
相關度
從舊到新
搜全文 
下拉.png
全文
標題
關鍵字
類型下拉.png
全部 即時 電子報 圖集 視頻