大公文匯網

大公文匯網
iosEwm.jpg
googlePlayEwm.png
androidEwm.png

近期每周跟謝賢見面「吹水」 新戲擬拍前傳 林家棟憂搭景貴

右起:林家棟、何雁詩、符家浚及林耀聲出席謝票活動。

(香港文匯報記者 梁靜儀)林家棟咋日聯同電影《殺出個黃昏》三位演員,包括何雁詩、 林耀聲及符家浚到尖沙咀某戲院進行謝票活動。家棟透露近期經常跟謝賢(四哥)見面「吹水」,他又指新作反應佳可考慮拍前傳,但如果開拍就要搭景,成本不菲,要問過老闆先得。

身為監製的家棟表示開心觀眾對該片反應好,特別是開場的果欄大戰,林耀聲、符家浚及何雁詩都演得很好,很多人都問有沒有前傳及下集,他笑言這個就要問老闆了:「但影片反應好我都放心,總算對老闆有交代, 新舊人又有好嘅平台發揮,所以一齊出來謝票。」問到家棟是否會開拍前傳?他說:「有諗過,但前傳係講返50年前,條數好大,如果拍咁就要搭景,我知道大家對四哥前半生好有興趣,不過都要等編劇忙完另一套戲再歸隊先可以。」

馮寶寶渴望盡快回港

家棟稱現時每周都會跟四哥見面:「過兩日就會同四哥食飯,主要係呃水吹,佢知道有好成績都好開心。(唔叫他嚟謝票?)今日太熱喇!咪制,我平時約佢都係去俱樂部。(你請四哥?)佢請,因為佢係會員,我想請都冇資格,而寶寶姐(馮寶寶)亦有同我聯絡,佢試過朝早5點幾傳首詩畀我睇,好彩我未瞓,寶寶姐都好想快啲返香港,我同佢講如果部戲有好成績,可以的話我會安排年底再上映,等佢年底返嚟可以入戲院睇。」

戲中扮演謝賢(四哥)後生版的林耀聲,對於獲監製林家棟大讚演得好,他表示事前做足準備功夫,既要講粗口又模仿四哥行路,因為全部動作戲,所以一定要拉筋。

扮演林雪後生版的符家浚,笑言初時以為要學對方講粗口,便翻睇對方的電影,模仿他的神髓。而何雁詩則謂為了演繹後生版馮寶寶,翻睇了《黑玫瑰對黑玫瑰》,自覺擁有一雙大眼睛,睇落扮得幾似。她謂老公鄭俊弘睇完首映,笑她原來幾有型。說到不少人提議該片開拍前傳,林耀聲笑言「𦧲飯應」,符家浚則謂跟何雁詩首次拍電影,終於可以食到劇組飯盒。問到可有信心做林雪接班人?他說:「有呀!我搞笑同身形同雪哥有得揮。」

影迷反應熱烈,一眾主創大感高興。
編輯: 叁山

評論

相關推薦

全部 即時 電子報 圖集 視頻
從新到舊 
下拉.png
從新到舊
相關度
從舊到新
搜全文 
下拉.png
全文
標題
關鍵字
類型下拉.png
全部 即時 電子報 圖集 視頻