大公文匯網

大公文匯網
iosEwm.jpg
googlePlayEwm.png
androidEwm.png

移英KOL大控訴 批英人虛偽自私唔戴罩

大公文匯全媒體報道:不少黃絲對移民英國充滿幻想,以為去到呢個「紳士之國」就一定可以享受到美好嘅生活。有移英KOL在英國生活了一段時間後,近日在網上對英國人作出3大控訴,大數他們雖然表面工夫做得很足,好似好尊重人咁,保持着大英帝國的品德、品格,但做事死板、不識靈活變通;做事不太上心、工作頗多甩漏,以及怕麻煩、成日互相卸膊。

該YouTube頻道為「ShaRiN•HaRrY 英港就講」,兩人提到由於疫情關係,英國當地要求所有人都要保持2米社交距離,但當地人又唔戴口罩。有次佢哋兩人戴著口罩但沒有保持適當距離,結果被一個冇戴口罩的當地人指責,Sharin形容對方做事死板,只會盲目跟從規矩,沒有真正理解背後的原意。至於工作方面亦一樣,總要跟著固有或已安排的順序工作,做事又唔上心,更互相卸膊,無關己事就會盡量不處理。Sharin話有次想借一些東西,就向職員求助,點知畀人「當波咁踢」,十分無奈咁話。

編輯: 青藍

評論

相關推薦

全部 即時 電子報 圖集 視頻
從新到舊 
下拉.png
從新到舊
相關度
從舊到新
搜全文 
下拉.png
全文
標題
關鍵字
類型下拉.png
全部 即時 電子報 圖集 視頻