集團招聘廣告

大公文匯網

大公文匯網
大公文匯網
iosEwm.jpg
googlePlayEwm.png
androidEwm.png

郭富城做「順得人」爸爸

城城(右)會寫書法來淨化情緒。

(香港文匯報記者 李思穎)郭富城在主演電影《秘密訪客》中扮演高冷、沉鬱父親,他接受主播許文軒訪問,談到再次演出爸爸角色,說:「電影有趣嘅地方係我可以接觸一啲從未演出過嘅人物性格,令我喺人生中,曾經同呢個角色生活過,不過拍完就算。真正嘅爸爸角色就留返喺屋企做,做一個『順得人』爸爸,現實要做一個好爸爸,畀多啲愛、關懷、忍讓小朋友,要畀多啲耐性,我自己都係學習當中。」

以往城城會玩賽車去釋放角色中帶來的情緒,現時他會寫書法來淨化情緒,他謂:「我七、八年前開始鍾意油畫、水墨畫,自己亦有收藏畫作,因為疫情關係冇得去賽車,反而對畫畫嘅興趣越來越濃厚。因為自己鍾意水墨畫,所以老師叫我由書法開始學習,發現自己全神貫注去寫字嘅時候,原來可以淨化到情緒。(學習到什麼階段?)都係初學者,唔叻!但自己好喜歡呢個藝術。」

編輯: 喬一

評論

相關推薦

全部 即時 電子報 圖集 視頻
從新到舊 
下拉.png
從新到舊
相關度
從舊到新
搜全文 
下拉.png
全文
標題
關鍵字
類型下拉.png
全部 即時 電子報 圖集 視頻