集團招聘廣告

大公文匯網

大公文匯網
大公文匯網
iosEwm.jpg
googlePlayEwm.png
androidEwm.png

吴孟達彌留 親友趕見最後一面

達哥危殆

(大文新聞網記者 陳惠芳)現年70歲藝人吳孟達早前證實爆患上肝癌兩個月前入院進行切除手續並進行化療。但近日病情急轉直下,有消息指吳孟達前晚已轉入ICU,情況危殆。醫生已通知達哥的家人到醫院見他,好友田啟文、艾威等亦趕往醫院。

今午約1時,艾威抵達沙田仁安醫院,問是否探望達哥,他說:「係,喺ICU。」是否見最後一面?他點頭說:「係。」便匆匆上醫院。田啟文透露已跟吳孟達家人商討處理身後事,他說:「佢依家已經冇乜反應,醫院已經Call晒屋企人,佢現在進入一個彌留狀態,好多情況都未知,屋企人已經亂晒籠,我都同佢屋企人夾緊,現在趕去醫院。   

問及有吴啓文有否通知其他圈中朋友見達哥最後一面?他說:「我冇通知,驚搞到好亂,我都冇晒反應,唔想搞到場面好失控。現在大家都有晒心理準備。佢屋企人當然唔開心,達哥媽媽都回來去睇佢,所有屋企人好傷心,喺佢身邊陪住佢。」

吳孟達近日情況轉差,要每隔4小時打一次嗎啡止痛,但已起不到作用。達哥不停向來探望的好朋友講:「好痛、好辛苦」。吳孟達在七年前曾因為心臟衰竭送入醫院深切治療部搶救,其後康復出院。走出鬼門關的達哥,最近卻在為內地電影《少林寺之得寶傳奇》拍攝海報時,突然感到心臟不適,用手按着心口,痛苦得臉容扭曲。

編輯: 秋姜

評論

相關推薦

全部 即時 電子報 圖集 視頻
從新到舊 
下拉.png
從新到舊
相關度
從舊到新
搜全文 
下拉.png
全文
標題
關鍵字
類型下拉.png
全部 即時 電子報 圖集 視頻